Iskustvo iz Karlovca

Eto da se javim nakon 3 godine korištenja Viking radijatora.

No da krenem redom, živim u Karlovcu u zgradi s 26 stanova, zgrada ima vlastito centralno grijanje na lož ulje. Stan je veličine 74 m2. Sastoji se od 3 sobe dva hodnika, kupaone s wc-om te još jednim malim wc-om. Još možda da napomenem da je stan orijentiran sjever-jug te su mu tri strane vanjski zidovi, nalazi se u prizemlju.

Kako to obično biva gdje je više stanara u zgradi, dolazilo je povremenih poteškoća gdje neki od stanara ne bi plaćali grijanje (kao ne mogu sada, pa budem kasnije itd). Govorim ovo iz razloga da pojasnim da smo supruga i ja odlučili prijeći na neki drugi oblik grijanja no ne zbog uštede već zbog same komocije grijanja, dakle ako plaćam to grijanje onda ću se i grijati koliko i kada želim. Tada smo igrom slučaja ćuli za preradu Viking radijatora. Još jedna od bitnih stavaka nam je bila što manje preinake po stanu, tipa provlačenja raznih kablova, žica, cijevi itd.

Odlučili smo se za preradu. Dakle:
kuhinja 5 rebara
dnevni boravak 13 rebara
prvi hodnik 5 rebara
spavaća soba 11 rebara
radna soba 7 rebara
kupaona 5 rebara

Te smo sve to povezali sa dva programibilna termostata u dvije zone, kuhinja, dnevni boravak, hodnih i kupaona jedna zona koja se grije na 24 C, te radna i spavača soba druga zona koja se grije na 21 C.

Nakon početnih mjeseci grijanja bili smo ne malo iznenađeni, dakle sa 650 kn mjesečno svih 12 mjeseci u godini koliko smo plaćali grijanje na lož ulje, jednostavnom računicom smo izračunali da nas grijanje s prerađenim radijatorima košta više nego duplo manje.

Naime struju u ljetnim mjesecima plaćamo 315,79 kn, a u zimskim mjesecima 758,55 kn, dakle razlika izmedju ljetne i zimske struje je 442 kn.

Znaci mogli bi reci da na grijanje otpada 442 kn mjesečno i to samo u mjesecima kada se grijemo. (Kada bi čovjek bio sitnicav onda bi se moglo reci da je ta cifra i manja pošto, su zimi kraći dani pa se troši više struje i na svjetlo itd)

Naravno da smo zaista zadovoljni preinakom, što po pitanju topline, ali tako i po pitanju komocije gdje sami određujemo kada i koliko se grijemo. Preinake u stanu nikakve, radijatori vračeni na isto mjesto gdje su i bili.
Čitam razno razne forume pa su ljudi dosta skeptični po pitanju tih prepravljenih radijatora i troškova grijanja, stoga vam u prilogu šaljem obračun struje i evidenciju uplata za ljetne i zimske mjesece.

Ukoliko ima nevjernih Toma, stojim na raspolaganju i vrlo rado ću pokazati bilo kome i račune i radijatore ukoliko ste iz Karlovca ili ste voljni doći do Karlovca.

Pozdrav Dražen Domijan

Za povećanje kliknite na sliku

Poveznice: